THÔNG TIN LUẬN ÁN ĐƯA LÊN MẠNG CỦA NCS. HỒ VIẾT THẮNG
09/07/2024

Tên đề tài luận án: “Giá trị nồng độ creatinine dịch rửa âm đạo để chẩn đoán vỡ ối trước chuyển dạ”

Thuộc chuyên ngành: Sản phụ khoa, mã số: 9720105

Họ và tên nghiên cứu sinh: BS. HỒ VIẾT THẮNG

Họ và tên người hướng dẫn: GS.TS. VÕ MINH TUẤN

Tên cơ sở đào tạo: Đại học Y Dược Thành phố Hồ Chí Minh

Đặt vấn đề: Ối vỡ trước chuyển dạ (PROM) hay gặp trong thai kỳ, có thể gây ra các biến chứng nghiêm trọng. Chẩn đoán chính xác PROM giúp cho xử trí phù hợp. Xét nghiệm nồng độ creatinine trong dịch âm đạo có khả năng chẩn đoán PROM, đặc biệt là những nơi có nguồn lực hạn chế. Mục tiêu nghiên cứu này nhằm đánh giá khả năng chẩn đoàn, ngưỡng cắt, các yếu tố ảnh hưởng đến xét nghiệm nồng độ creatinine trong dịch âm đạo để chẩn đoán PROM.

Đối tượng và phương pháp nghiên cứu: thiết kế nghiên cứu là xét nghiệm chẩn đoán trên nền nghiên cứu bệnh-chứng, thực hiện tại bệnh viện Hùng Vương. Dân số nghiên cứu là các thai phụ từ 24-42 tuần, tỉ lệ bệnh/chứng là 1:2. Chúng tôi dùng mỏ vịt vô khuẩn để quan sát các dấu hiệu như: dịch từ cổ tử cung; dịch cùng đồ, nitrazine test, fern test để xác nhận tình trạng màng ối. Dịch âm đạo được lấy sau khi bơm rửa bằng nước muối sinh lý vô khuẩn. Chúng tôi dùng thống kê mô tả, phép kiểm Mann Whitney U test để phân tích hai nhóm. Ngưỡng cắt nồng độ creatinine xác định qua ROC và chỉ số J. Nghiên cứu được thông qua hội đồng y đức bệnh viện Hùng Vương, tất cả đối tượng nghiên cứu đều được giải thích và ký đồng thuận tự nguyện. Chúng tôi đã thu thập được 231 ca bệnh và 462 ca chứng.

Kết quả:  Nồng độ creatinine trong dịch âm đạo khác biệt có ỳ nghĩa giữa hai nhóm (0,84 mg/dL so với 0,09 mg/dl). Ngưỡng cắt tối ưu là 0,29 mg/dL, với độ nhạy 93%, độ chuyên 97% và chính xác 95%. Són tiểu và cổ tử cung mở là 2 yếu tố ảnh hưởng đến tính giá trị của xét nghiệm.

Kết luận: xét nghiệm nồng độ creatinine trong dịch âm đạo có giá trị cao để chẩn đoàn vỡ ối trước chuyển dạ.

Từ khóa: màng ối, ối vỡ trước chuyển dạ, ROC, nước ối, creatinine, són tiểu, cổ tử cung mở.

ONLINE Ph.D. DISSERTATION INFORMATION

The Ph.D. Dissertation title: The value of creatinine concentration of vaginal fluid in the diagnosis of pre-labor rupture of membranes in pregnancy (PROM).

Specialty: Obstetrics and Gynecology                                                      Code: 9720105

Ph.D. candidate: THANG VIET HO, MD, PhD

Supervisor: Professor TUAN MINH VO, MD, PhD

Academic institute: University of Medicine and Pharmacy at Ho Chi Minh City

SUMMARY OF NEW FINDINGS

Background: Pre-labor rupture of membranes (PROM) is a common issue in obstetrics, can lead to serious complications. Timely diagnosis is crucial for proper management of PROM. Creatinine concentration in vaginal fluid is a potential candidate for diagnosing PROM in resource constrained environments. This study aimed to investigate the usability of creatinine concentration, its optimal cutoff value, and clinical factors affecting this diagnostic power for diagnosing PROM

Objectives and Methods: We conducted a case-control diagnostic test study at Hung Vuong Maternity Hospital, Vietnam. Pregnant women between 24–42 weeks were enrolled into case and control groups, with a ratio of 1:2. Sterile speculum examination was applied to seek for fluid leak from cervix; nitrazine test, and ferning test were used to determine membrane’s status. Vaginal fluid was collected by injecting sterile saline and later withdrawing. Data was summarized using descriptive statistics, difference between groups was tested using Mann Whitney U test. The cutoff value was determined by receiver operating characteristics (ROC) curve and Youden’s J statistic. Ethics approval was obtained from the local ethics committee, all participants gave written informed consent. We recruited a total of 693 pregnant women into the study – 231 participants in the study group and 462 participants in the control group

Results: The median vaginal fluid creatinine concentration in the study group was significantly higher than those in the control group (0.84 mg/dL versus 0.09 mg/dL, p<0.01). The optimal cutoff for diagnosing PROM was 0.29 mg/dL, providing 93% sensitivity, 97% specificity and 95% accuracy. Urinary incontinence and dilated cervix affect the power for diagnosing PROM

Conclusion: Vaginal fluid creatinine concentration is a credible indicator for ROM, providing great diagnostic power and high-quality information.

Keywords: fetal membranes, premature rupture (PROM: pregnancy); ROC curve; amniotic fluid; creatinine, urinary incontinence; dilated cervix

LUẬN ÁN

TÓM TẮT LUẬN ÁN